Fransız mutfağı, tarih boyunca Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve
çeşitliliğiyle ün salmış, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir
ulusal mutfak. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara kadar uzanıyor. Fransa'nın
Fransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı
gücüyle orantılı olarak gelişmiş. Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış
Marie-Antoine Carême gibi aşçılar haute
cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek
Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlar.
Bir araya getirdiği lezzetlerle, pişirme usulleri ve
soslarla, farklı sunumuyla aşçılığı ve restorancılığı bir sanata dönüştüren Fransız
mutfağının başarılı bir temsilcisi La Flambée…
Şef Laurent Petit’in Fransa’nın Valencienne şehrinden Türkiye’ye
uzanan yolu, La Flambée’yi de Ankara’ya taşımış. Kendi ülkesinde ünlü bir şef
olan Laurent, 2010 yılında kurmuş burayı. Kendisi Touquet Turizm ve Otelcilik
okulunda eğitim almış. Aslında daha önce aynı isimde yıllarca, Valencienne’de
Fransızlara sunmuş muhteşem lezzetlerini. Sonra da sadece gezme amaçlı geldiği
ama hiç bilmediği bir ülkeye, Türkiye’ye yerleşmiş Laurent. Ve Ankara’da
mesleğine devam etmeye karar vermiş. Türk olan eşi de, cesaret ve güç aşılamış
ona bu süreçte.
Gaziosmanpaşa semtinde Hafta Sokaktaki restoran, bir villada
hizmet veriyor. Burası semtin sakin bir
köşesinde yer alıyor. İçerisi kendine has ve özenli bir şekilde dekore edilmiş.
Mekan, hem yalın, hem de kolay rastlanmayacak detaylara sahip. Şömine keyfi
için yaylı, eski tip koltuklarda oturup sohbet edebilirsiniz. Etraftaki beyaz ahşaplar ortama bambaşka bir
sıcaklık katmış. Maviler, pembeler, turuncular derken canlı bir renk cümbüşüyle
karşılaşıyorsunuz. Duvarlarda eski Fransız afişleri yer alıyor. Burada damak
zevkinden önce görsel olarak da keyif alıyorsunuz. Kendinizi evinizde hissedebileceğiniz bir
atmosfer yaratılmış. Mekanın üst katı da sıcacık dekore edilmiş. Bu katta küçük
bir balkon da bulunuyor. Aracınız için vale hizmeti de mevcut.
Burası tam bir Fransız mutfağı… Laurent Petit yemekleri
kendisi yapıyor. Usta bir aşçı olduğu kadar güleryüzlü de. Ama tariflerini bir
sır gibi saklıyor. Ürünlerin simyasının görülmemesi ve hayal edilememesi için
işin teknik kısmını paylaşmamayı tercih ediyor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQs5qflBTjlBO0QKV9tiVzhy53t4STy2YlWj1AUj0wfZQxbyw0kXF3RZJbyk7d0FiU98XWklJaYab3_wmCo-PH-7moxKROrWjhc83FXv_ubq3G7HRJTvPq1itjflf8q_pELowFnQlw12U/s320/la-flambc3a9e-ankara-2.jpg)
Gelelim menüye… Camambert peyniri fondü, tütsülenmiş ördek,
çömlekte kerevit, tavşan, ördek göğsü, toprak kapta patates gibi leziz tatlar
yer alıyor. İki gün şarapta bekletilip, sekiz saatte odun ateşinde pişirilen bonfileyi
ise mutlaka tatmalısınız. Fransız
mutfağı deyince akla gelen antrikot ise yine odun ateşinde pişiyor. Wok tavasında
sotelenmiş sarımsak ve maydanozlu kurbağa bacağı, portakal özünde pişirilmiş
ördek ciğeri de restoranın özelleri arasında. Badem likörü ve grand marnier
özlü dondurma sufle, riboshe, portakallı sufle, kekikli ballı dondurma ve anneannesinin
tarifi olan kuzey Fransa'ya özgü tartı da yemeğin üzerine deneyebilirsiniz. Aslında
menü, mevsimin en taze ürünlerine göre değişiklik gösteriyor. Her gittiğinizde
bir başka tatla karşılaşmanız da mümkün. Gitmeden önce www.ankaralaflambee.com adresinden Laurent’in konuklarına sunduklarının
neler olduğuna bir göz atabilirsiniz. Bu arada restoranda, yemeğinize eşlik
edecek olan nefis Fransız şaraplarının bulunduğunu da hatırlatayım.
Fransız mutfağının tüm özelliklerini taşıyan La Flambée’de
şef Laurent Petit’nin yarattığı lezzetler harika. Ama daha da önemlisi
gelenlerin kendilerini evlerinde gibi hissetmesi... Bu şirin Fransız
restoranını rahatlıkla gidilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Hafta Sok. No:16 GOP/Ankara
Tel: 312 446 00 55
(Yazı, "Multiculturel Guide" dergisi Nisan-Mayıs 2012 sayısında Onur's Choice köşesinde İngilizce olarak yer almaktadır)
(Yazı, "Multiculturel Guide" dergisi Nisan-Mayıs 2012 sayısında Onur's Choice köşesinde İngilizce olarak yer almaktadır)