13 Ağustos 2012 Pazartesi

EKSİK PARÇA


Eksik bir parçası vardı.
Ve mutlu değildi.
Aramaya başladı
eksik parçasını.
Yuvarlandı durmadan
şu şarkıyı söyleyerek;
Eksik parçamı arıyorum
Eksik parçamı arıyorum
Lay-lay-looo, çoktan gittim bile,
Eksik parçamı aramayaaa…
Geçtiğimiz aylarda kitapçıda "Eksik Parça" adlı bir kitap gördüm. İsmi ve tasarımı ilgimi çekince açıp baktım. Sayfalarda kısa cümleler ya da bazen bir kelime ile bir parçası olmayan bir daire vardı. Eksik parçası olan bu dairenin arayışını anlatıyordu. Ayaküstü tamamını okumama rağmen, satın alıp, kitabın bende kalmasını istedim.
Kitapların yazarı ve çizeri Shel Silverstein, 1930 Chicago doğumlu. 12 yaşından beri yazıyormuş. Kendisi bir şair, çizer, müzisyen, senarist, şarkı sözü ve çocuk kitapları yazarı. Eserleri pek çok farklı dile çevrilmiş. Kendine özgü ironik üslubu yazılarında, çizgilerinde kendini hemen belli ediyor. Okurları onu, seri katil suratlı, altın kalpli adam diye tanımlıyorlar.
Aramanın ve aradığını bulmanın doğasının araştırıldığı bir masal bu. Yumuşak bir dil kullanılmış. Eksik parçayı ararken ne bulunduğu yalın ve dokunaklı bir üslupla anlatılmış. İnsan varoluşunun bir parçası olan aramak, yolda olmak ve bulmak gibi aslında derin ve felsefi konular sade bir anlatımla sorgulanmış ve resmedilmiş. Çaresizlik, farklı olmak ve tamamlanmak gibi hemen herkesin hissettiği durumlara da değinilmiş.
Kitap, her yaştan insana hitap ediyor. Çocukların da yetişkinlerin de keyif alacağı türden.
İkinci kitap ise, “Eksik Parça, Büyük O İle Karşılaşıyor”… Burada da, Eksik Parça’nın yolculuğu anlatılmakta. Ait olduğu daireyi arıyor. Sonra da “Büyük O” ile karşılaşıyor…
Çok fazla bahsetmeyeyim. Zaten kitaplar çok kısa… Fakat içerdiği anlamlar çok derin. Her sayfada sizi hem gülümsetiyor, hem düşündürüyor. Tekrar tekrar okuma isteği yaratıyor.

Öncelikle çocuklarımıza verilmesi gereken bir hediye. Her iki kitabı da okurken,  herkesin kendi yolculuğundan bir şeyler bulabileceğine ve yoluna rehberlik edeceğine eminim.