17 Temmuz 2012 Salı

Spice Curry House


BÜYÜLÜ BAHARATLARIN MUTFAĞI

Hint mutfağını hep sevmişimdir. Kimileri fazla karışık ve baharatlı bulsa da, öyle çok gizemli tadı barındırıyor ki içinde. Damağınıza değen her lokmada yeni lezzetler keşfediyorsunuz. Gerek tat çeşitliliği, gerekse görsel olarak rengarenk bir şölen bu.

Cezayir’den Türkiye’ye…

Spice Curry House, Ankara’nın tek Hint restoranı. Özellikle yabancıların ilgisini çeken bir yer. 7 yıldır hizmet veriyor. Sahibi ve şef aşçısı Amirouche Hamiti. Kendisi Cezayirli. Yıllar önce bir büyükelçilikteki aşçılık görevi için Türkiye’ye gelmiş. Burayı sevmiş ve restoran açmaya karar vermiş. TRT kanalında Dünya Mutfakları ve gençler için Pratik Lezzetler isimli programlar yapmış. Büyükelçilikler ve başka davetlerin organizasyonları için catering hizmeti de veriyor. Kuzey Afrika ve Thai mutfağına da hakim. Konuklarını güler yüzle karşılayan ve onlarla sohbet etmeyi seven sıcakkanlı biri.

Spice Curry House 10-12 masalı küçük bir yer. Oldukça sade dekore edilmiş. Ufak bir de bahçesi var. Mutfak açık, oturduğunuz yerden içerde çalışanları görebiliyorsunuz.

Hint Mutfağında Mercimek Bir Vazgeçilmez

Dört mevsime göre hazırlanmış menüdeki her şeyi gittiğinizde bulmanız mümkün. Hintlilerin “dal” diye adlandırdıkları mercimeğin dört ayrı çeşidi var: Sarı, beyaz, yeşil ve siyah. Bildiğimiz mercimekten biraz daha küçük ve kesimi farklı. Mercimek, Hintliler için çok önemli bir besin. İnançları gereği etten uzak olmaları onları bu protein deposunu kullanmaya yöneltmiş.

Yemeklerden önce masaya gelen "papadan ekmeği", nohut ya da mercimek unundan yapılıyor. Küçük daireler halinde, tacoya benzer şekilde, incecik açılıp yağda kızartılıyor. Kimyonlu ya da karabiberli de olabiliyor. Bana kalırsa sade olması daha iyi. Yemekler zaten yeterince baharatlı.

Başlangıçlarda "soğanlı bhaji" dikkat çekiyor. Bildiğimiz mücverin soğandan yapılmış olanı. Ama tabi içine zerdeçal, kakule, nane ve kişniş ekleniyor. Mercimekli börek, patates köftesi, sebzeli veya kıymalı samosa (üçgen bir börek) gibi tüm başlangıçlar ve papadan ekmeği, yoğurt ve chutney sos ile servis ediliyor. Chutney sos tatlı-ekşi, biraz marmelatı andıran bir sos. Farklı meyvelerden yapılıyor. Kayısı ve üzümlü, erikli ya da domatesli bu soslar gerçekten çok lezzetli ve başlangıçlara çok yakışıyor. Amirouche, bu sosları evine götürmek isteyenler için kavanozlarda satışa sunmuş.

Baharatların Sihirli Dokunuşları…

Ana yemekler de çok çeşitli. Vejeteryanların hoşuna gidebileceğini düşündüğüm seçenekler de bulunuyor. Baharatlar ve birbirinden değişik soslarla hazırlanan sebze veya tahıl yemekleri var.

Menüdeki diğer yemeklerden tereyağlı tavuk, bol zencefil, sarımsak, kırmızı tatlı biber, çemen otu ve krema ile hazırlanıyor. Bu malzemelere eklenen "gram masala" ise 13 çeşit farklı baharattan oluşan bir karışım. Çok az miktarda kullanıyor. Çünkü çok keskin bir kokusu ve tadı var. Ölçüyü kaçırmamak gerekiyor.

Tavuk korma ise kaju, fındık tozu, soğan, zerdeçal, safran, kakule, taze zencefil, yoğurt ve krema ile yapılıyor. Üzerine karamelize soğan eklenerek servise hazır hale geliyor.

Kuzu rogan ise her Hint restoranında mutlaka bulunan bir yemek. Yoğurt, limon suyu, tatlı kırmızı biber, tarçın, zencefil ve karanfille hazırlanan sosta yaklaşık 6 saat bekletilen kuzu eti, bu sosuyla birlikte 2.5 saat pişiriliyor. Tahmin edeceğiniz üzere et, harika bir kıvama geliyor. Üzerine gezdirilen yoğurt ile servis ediliyor.

Menüde deniz ürünleri de var. Körili somon ya da körili karidesi deneyebilirsiniz.

Tüm ana yemekler, yanında çörek otlu ve kimyonlu "naan ekmek" ile geliyor. Tabi pilavları da unutmamak gerek. Kimyonlu ve safranlı, hindistan cevizli ya da sade pilav da bu lezzetleri tamamlıyor.

Tatlılar ise yine menünün orijinalliğine yakışır lezzetlerden oluşuyor. Kulfi adı verilen Hint dondurması, hurmalı puding ve diğer baharatlı dondurmalar tadılmalı. Havuçlu helva ise Hindistan’ın tüm bölgelerinde düğünlerde ya da çeşitli kutlamalarda ikram edilen bir tatlı. Süt, havuç, kakule, badem ve beyazpeynirin bir araya gelmesiyle oluşan bu harika tat, değişik tatlı meraklıları için çok uygun. Yıldız anason ve misket limonlu cheesecake de restoranın kendine özgü tatlarından biri.

Restoranda alkollü-alkolsüz pek çok içecek bulunmakta. Ama gelmişken "mango lassy"yi denemeden ayrılmayın derim. Limon suyu, bol mango, yoğurt ve şekerle hazırlanıyor. Zaten mango Hindistan’da oldukça sevilen bir meyve.

Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olan Spice Curry House, Hint mutfağını en iyi şekilde temsil ediyor.

Adres: Uğur Mumcu Caddesi

73/5 GOP-Ankara

Telefon: 0.312.446 68 85

(Yazı, "Multiculturel Guide" dergisi Haziran-Temmuz 2012 sayısında Onur's Choice köşesinde İngilizce olarak yer almaktadır)